Utasfigyelő

Számos olyan blog létezik már, ahol az utasok tehetnek panaszt, észrevételt a közlekedési cégekkel szemben, de nincs olyan hely, ahol a közlekedési dolgozók tehetnének panaszt az utasokkal szemben. Pedig lehetne rájuk is panasz bőven. Ezért hoztuk létre ezt a blogot, ahol a "másik oldal" is elmondhatja a véleményét moderálás és hozzászólások törlése nélkül. Természetesen az Utasok is panaszkodhatnak az utastársaikra, hisz nekik van közvetlen kapcsolatuk egymással, őket mégjobban zavarhatja 1-1 utas ténykedése. Írjatok bátran történeteket!

Kapcsolat

Ha neked is lenne észrevételed, panaszod az utasokkal kapcsolatban és szeretnéd megosztani mindenkivel, akkor írj nekünk e-mailt és amint tudjuk, publikáljuk.

Ha bármilyen egyéb észrevételed, véleményed van a bloggal kapcsolatban, amit nem szeretnél mindenkivel megosztani, akkor is megkereshetsz minket e-mailben.

Az e-mail címünk:
utasfigyelo@gmail.com

BKV Dícsérő

Nincs megjeleníthető elem

2010.05.12. 17:10 Chan0P

Egy utas véleménye a gyermek utasokkal kapcsolatban

Egy dolgozó utas (nem BKV dolgozó) úgy érezte, hogy nagyon kiszúrt vele a BKV, mert a 105-ös busz vonalán kis buszok közlekednek, így a közeli óvoda 'lakói' miatt szegény dolgozó utasoknak nehéz a közlekedés, mert vagy fel sem férnek a ('nagyon ritkán') 6-8 percenként járó buszra, vagy akadályozva vannak a leszálláskor.

Ezzel kapcsolatban érdekes ötlete támadt. Részletek a levélben.

Az alábbi levelet a Homár Blogról (http://homar.blog.hu) másoltam ki, szerintem itt maradandóbb lesz, mint ott.

Az alábbi levelem a bkv rovatba szánnám... Egy észrevételt szeretnék tenni a 105-ös járattal kapcsolatosan, ami ugye egy kis busz.
 
Nemcsak ma reggel fordult már elő, hogy az ovóda kispajtásai azzal mennek állatkertbe a Gyöngyösi utcától. Amikor még csak egy csoport furakodik fel a buszra, még nem is olyan nagy gond, mert csak a fél buszt foglalják el, de ma reggel az EGÉSZ ÓVODA felszállt már a végállomson!! + volt még rajta egy babakokcsi, s hálistennek később még egy babakocsis csatlakozott.

Ez azért kellemetlen csak, mert az emberek reggel munkába igyekeznek, és amúgy is 6-8 percenként jár a busz, és az, hogy már a végállomáson vagy utána egy megállóval sem lehet felférni kifejezetten bosszantó!
 
Azt godnolnám, hogy érdemes lenne limitálni, hogy egyszerre hány gyereket enged fel a sorőf az ilyen kis buszok esetében, és hozni egy olyasfajta szabályt, hogy ritkábban járó járatokat ne vehessen igénybe annyi gyerek egyszerre, hogy a munkába igyekvő utasok ne férjenek fel. (A mai esetben LEGALÁBB 40 gyerek szállt le a busztról a Hősök terénél és még vagy 10 kísérő).
 
Köszönettel:
 
Egy utas

Érdekesnek tartom, hogy szerinte a buszvezetőnek nem szabadna felengednie x gyereknél többet a buszra.

Azért ezt el tudom képzelni. 40 fős gyerek csoport érkezik a buszhoz, ami 6-8 percenként jár. A sofőr csak 10 (remélhetőleg ennél nem gondolt kevesebbre az utas) gyereket enged felszállni. Ez azt jelenti, hogy 4 busz kell hozzá, hogy mindannyian elutazhassanak vele. Ez azt jelenti, hogy mind a 40 gyerek (és a kisérők) 4x 6-8 percig (összesen 32 percig) kénytelenek várakozni, hogy mindenki megérkezzen. Ez különösen akkor lehet jó érzés, ha mondjuk tél és -15 fok van, esetleg még hóesés is hozzá. Vagy csak szakadó eső és esővédelem nélküli buszmegálló. 

Van viszont valami ebben a dologban, amit nagyon nem értek. Miért csak a gyerek csoportok esetén legyen korlátozás? Felnőtt csoportból nem gond, ha 40 fő van? A felnőttek kicsit több helyet foglalnak szerintem.

Szerintem egyáltalán nem emberi ez a felfogás mód. Véleményem szerint a csoportokat, ha nem szükséges, semmiképpen sem kellene különválasztani, hiszen egymásra vannak utalva. Ha másért nem, akkor azért, mert meg kell várniuk egymást. Ezzel szemben a többi utas nem feltétlenül van erre utalva.

A 6-8 percenként közlekedő busz esetében pedig végképp nem értem a problémát. Ha valaki azért késik el a munkahelyéről, mert nem fért fel egy 8 percenként közlekedő járműre, az túl későn indult el. Mert mi van, ha lerobban a busz, vagy dugó, baleset van? Akkor az lesz a hibás és azt is korlátoznia kellene a BKV-nak?

Vagy egyszerűen ne utazhassanak gyerekek és babakocsis anyukák reggel, mert a dolgozók utazását zavarják? Szerintem ők (is) megvették a jegyet/bérletet (ellentétben néhány dolgozó utassal), tehát jogosan használják azt a járművet, ami nekik tetszik.

Vidéken nem 10 percenként járnak sok helyen a buszok tömve gyerekekkel, diákokkal, hanem 1-1,5 óránkénkt. Ott azért tényleg nem mindegy, hogy felfér-e valaki a következő buszra vagy nem.

Jó lenne egy kicsit elgondolkodni ezen.

Egyébként azt még hozzátenném a dologhoz, hogy ez egy utaspanasznak készült, ami a BKV-hoz kapcsolódik. A probléma csak az, hogy ehhez az ég világon semmi köze nincsen a BKV-nak azon kívül, hogy a 105-ös buszt a BKV üzemelteti. Az utas pedig panaszkodna a BKV-nál más utasokra. Érdekes dolog.

Egyébként az utazási feltételekben nem szerepel korlátozás a csoportok létszámára vonatkozóan, így a buszvezető nem mondhatja meg, hogy x gyerek szállhat csak fel a járműre, amennyiben az utazási feltételekben foglaltakat betartják.

Nektek mi a véleményetek a dologról?

4 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://utasfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr501997694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kronosz 2010.12.16. 15:33:49

Én látok pár ellentmondást a levélben. Szóval egy "EGÉSZ ÓVODA" az mióta 40 gyerek?! (Biztosan velem van a gond.)
Illetve, a levélírónak, most mi számít "kis busz"-nak? Ugyan nem tudom, hogy a 105-ös viszonylat az melyik, de nekem a "kis busz" szóról az Ikarus 405-öse jut eszembe. Viszont a wikipédia szerint a vonalon Ikarus 415-ös és VT-Transman-os Alfa Localo jár.
hu.wikipedia.org/wiki/105-%C3%B6s_busz_(Budapest)
Na most, szerény meglátásom szerint egyik sem egy olyan "kis busz".
Na már most, egy 415-ös az 88-100 főt tud szállítani és a gyerekek azért nem foglalnak annyi helyet, mint a felnőttek.
Valamint a Localo-n is elférnek 106-an. Innentől kezdve én nem értem a levél író "panaszát".

Chan0P 2010.12.17. 12:27:03

Szerintem egyszerűen nem kedveli a gyerekeket (főleg a hangzavart, ami velük jár) és emiatt már ideges volt pusztán a csoport tényétől. Aztán persze jöhet a létszámra vonatkozó hivatkozás, bár szerintem 15 fős csoport esetén is panaszkodott volna.
Az is lehet, hogy egyszerűen csak rossz napja volt az illetőnek és így vezette le.
Szerintem egy ilyen helyzetet egyszer mindenki el tud viselni, nem hiszem, hogy mindennapos jelenség lenne.

Kronosz 2010.12.17. 22:32:32

Végülis, igen lehet, hogy neked van igazad.

Schumy10 2010.12.27. 20:04:31

azért tényleg, 2003 őszén mi 415-össel mentünk asszem a lánchídig ( kb 35 gyerek), de mégis tök jól elfértünk.Mondjuk reggel, a 8-assal elég nehezen lehet lwjutni, mert menet közben egy csomószor le kell szálni, és néha nem férsz már fel. Egyébként ott is 415-ös jár, azért mondtam példának.
süti beállítások módosítása